Skötsel- och tvättråd för jeans

Vill man att jeansen ska hålla så länge som möjligt så är det viktigt att vårda dem. Jeansen togs ursprungligen fram som arbetsbyxor och de var populära bland grovarbetare då de var slitstarka och tåliga. Skräddaren Jacob Davies tillsammans med Levi Strauss låg bakom denimen, och tog patent på uppfinninfen 1873. Livslängden på plagg sydda i denim var lång och detta bör ha bidragit till dessa arbetsbyxors popularitet.

Förebilden till jeans var byxor av presenningstyg. Levi lade märke till hur grovt och slitstarkt presenningarna var när han besökte hamnen för inköp av textilier. Han såg arbetarna som slet med last och lossning och blev inspirerad till att skapa ett plagg som skulle hålla för hårt arbete i flera år.

Från början var plaggen bruna men snart bestämde Strauss sig för att byxorna istället skulle vara blå. Han använde en textil som kallades serge de Nimes, som förenklades till Denim. Genast ökade dessa i popularitet bland lantarbetare, dikesgrävare, rallare och andra grovarbetare. En riktig milstolpe i klädernas historia hade sjösatts. Ändå tog det till efter andra världskriget innan produktionen i Europa började. Från början tillverkades endast jeansbyxor för herrar, damerna fick vänta till 1956 innan de fick sina modeller.

Det är lätt att tro att ett plagg med en sådan historia tål att behandlas hur som helst, men så är inte riktigt fallet. Vill du att dina jeans ska hålla länge, gäller det att tänka efter innan du tvättar.

Att tvätta eller inte tvätta?

Skötseln av jeans kan variera på grund av olika tjocklek på tyget, varierande färgsättning och förtvätt av olika typ. Dessutom är inte alla jeans förtvättade och då blir första tvätten av särskild vikt. Det är alltså många saker som ägaren av ett par jeans måste tänka på. Viktigast är att vara mån om dina jeans och att undvika att tvätta dem för ofta. Jeans tillverkade av rå, eller otvättad, denim kräver mer försiktighet medan förtvättade jeans kan hanteras som ett vanligt par byxor.

Rådet att aldrig tvätta sina jeans av rå denim är väl inte helt enkelt att följa. Om man smutsar ner sig, vilket ju inte är helt lätt att undvika, vill man gärna fräscha upp brallorna. Men det gängse rådet är att inte tvätta jeans av rå denim det första halvåret efter anskaffningen. Tanken är att denimtyget ska få gott om tid att forma sig efter ägarens ben och dessutom blir slitningen snyggare om plagget inte tvättas direkt.

Första tvätten

Otvättade jeans (alltså sådana som inte förtvättats) kräver särskild tvättning. Även om man råds undvika tvätt det första halvåret, anses hälsoriskerna med otvättade jeans vara stora på grund av de kemikalier som används vid fabrikstillverkningen. Därför bör man tvätta denna sorts jeans före användandet av hälsoskäl, för att få bort kemikalierna.

Vädra först dina jeans. Det kan räcka med att låta plaggen lufta sig utan tvätt, precis som man vädrar sängkläder. Men ska man tvätta tänk då på dessa goda råd.

Bästa tvättmetoden är den som börjar med att vända byxorna ut och in. Så följer blötläggning i kallt vatten i upp till en kvart och därefter handtvätt fortfarande i kallt eller maximalt ljummet vatten. Låt sedan byxorna dropptorka. Specialjeans bör torkas på plant underlag.

Men vad gäller då för tvättråd för förtvättade jeans? Råd nr 1: Försiktig tvätt enligt tvättråden. Råd nr 2: Ta ut jeansen ur maskinen direkt när tvätten är klar. Råd nr 3: Låt byxorna dropptorka – stoppa dem aldrig i torktumlaren.

Maskintvätt

Även om man tänker sig att maskintvätta jeansen mår de bra av att blötläggas i kallt vatten först. Vid maskintvätt bör man tänka på att ju högre temperatur som används desto mer krymper jeansen. Det finns speciella tvättmedel som är bra för jeanstyg. Kontrollera innehållsförteckningen om det innehåller blekmedel – dessa tvättmedel ska inte användas på jeans.

Ett märke som Levi’s rekommenderar för sina ”shrink to fit”-plagg är Dr. Bronner´s soap. Woolite är ett annat medel som förespråkas. Du kan också maskintvätta helt utan tvättmedel.

Kroppstvätt

Tvätta jeansen i rå denim i badkaret är ett annat råd. Kryp ner i badkaret med byxorna på benen, tvätta med tvål och shampoo och låt sedan jeansen torka utan att ta av dem. Det är ett sätt att få bra passform på jeansen – det rekommenderas till och med för vissa Levi’s jeans av typen ”shrink to fit”. Det här tvättsättet är inte nödvändigt men kan vara ett alternativ för den som vill ha bästa möjliga passform.

Miljötänk

Rådet att tvätta sina jeans så sällan som möjligt grundar sig i första hand på tvättens påverkan på passformen men även i att jeansen bleks vid tvätt. Och precis som med alla andra plagg bidrar tvätt i maskin till att plagget slits. Dessutom bör du spara vatten för miljöns skull och därför inte tvätta för ofta.

Ju längre dina jeans håller, desto mer sällan behöver du köpa nya – ytterligare något som hjälper miljön.

Råd som du inte behöver lyssna på

Att använda kaffe som en del av tvättmedlet förespråkas av några men detta råd avvisas med bestämdhet – dina jeans lär få fler fläckar via denna metod. Många tror att broderade jeans skall kemtvättas och detta tänk avvisas lika bestämt. Denna tvättmetod kan skada eventuell vaxning bland annat. Ytterligare skrönor som att man ska tvätta ett par slitna jeans ihop med nya är inget annat än just skröna. Det flaggas för att man skall salta blötläggningsvattnet, två matskedar till cirka fyra liter vatten. En annan röst vill att du använder ättika istället för salt.

Nätet är fullt av information – bra och dålig sådan. Det enda du egentligen behöver göra är att följa tvättråden och undvika att tvätta alltför ofta.

Kom ihåg:

  • Tvätta alltid med försiktighet.
  • Tvätta alltid i låg temperatur.
  • Dropptorka alltid.
  • Använd aldrig tvättmedel som innehåller blekmedel.
  • Torktumla aldrig jeansen.
  • Skrubba aldrig jeansen vid handtvätt.
  • Torka aldrig jeansen i solsken.