Krympta och färgade jeans

krympta-jeansIdag är det vanligt med jeans i alla möjliga färger men det är inte alltid som färgade jeans verkligen är jeans. Det är ofta så att man färgar ett annat slags tyg för att få byxan att likna jeans då man lägger till de klassiska nitarna på fickorna. Man ska alltså inte bli förvånad om ett par färgade jeans inte uppvisar samma slitstarkhet som originalet eftersom de faktiskt inte är verkliga jeans.

En rolig episod som har påverkat jeansens historia inträffade under 1970-talet. Det var då som de förtvättade jeansen introducerades. Hal Burgess jobbade som försäljare för sin far som ägde ett stort företag som tillverkade jeans i Georgia i USA. Under en av hans handelsresor så inträffade en översvämning i det hotellrum som Burgess använt för att lagra sina jeans.

Då jeansen efter denna incident behövde tvättas så bad Burgess hotellets ägare om lov att få använda poolen för detta ändamål. Denna tvätt ledde till att jeansen krympte och de blev två storlekar mindre än vad som angavs på lappen. I det här läget beslutade sig Burgess för att lansera förtvättade jeans och ett nytt koncept var fött. Idag kan vi dock inte räkna med att förtvättade jeans har nått sin storlek genom stortvätt i hotellbassäng!