Olika jeansmärken

Det plagg som används mest, som diskuteras mest och som väcker flest känslor är utan tvekan jeansen. Vilket märke är bäst, vilken sort ska man välja och hur hittar man ett par som passar perfekt? De populäraste märkena genom tiderna är Levi’s, skapade av jeansens fader Levi Strauss, tillsammans med Lee och Wrangler. Därefter finns det en hel uppsjö av märken. Några av de största i Sverige är Crocker och Cheap Monday.

Den som inte nödvändigtvis vill hålla sig till ett speciellt märke och vill handla på nätet har en mängd internetshoppar att välja på. Fördelen är att man där kan jämföra märken och modeller. En del webshoppar blandar märken friskt i sina kataloger medan andra låter dig välja märke ur en lista. Sedan har vi också sajterna som erbjuder dig att jämföra priser. Där kan man sida vid sida se om en specifik byxa har olika pris. Om det är exakt samma jeans kan man med fördel välja den billigaste eftersom de har samma leverantör och det inte kan vara någon skillnad i kvalité.

Crocker

JC har varit en del av det svenska modeutbudet under många år och deras egna jeansmärke Crocker bärs av många svenskar. De marknadsförs som prisvärda jeans med en mängd olika passformar för att alla ska hitta ett par jeans i serien som passar dem perfekt.

Crocker har bland annat en modell för män med rak siluett, raka ben och genomsnittlig midjehöjd som heter Crocker 312 Indigo Jeans. En annan populär modell är Crocker Pep Boot Black Jeans, en slimmad byxa som närmast kan gå in i klassen tights. Utseendet på byxan rundar nämligen ut vaden på ett snyggt sätt.

En annan modell med annan passform är Hit Blue revolt Jeans, en mycket slimmad modell med extremt låg midja. Även denna finns att köpa till hyfsat pris, alla Crockers jeans håller nämligen en lågprislinje. Letar man prisinformation på nätet kan man se att de kostar cirka 500 kronor för en byxa.

En jeansmodell för män som är morotsformad – ja, det gäller byxbenens form – heter 310 Pale worne Jeans. Den är tänkt att sitta lösare över låret och höften och har ganska smal vidd nere vid foten. Den är tillverkad i autentiskt tvättad denim.

På Facebook finns en sida som heter Crocker Jeans Station och där kan den intresserade kolla in bilder på massor av modeller med olika typer av jeans från Crocker.

Lee

Produktionen av jeans tog fart i Europa under 50-talet och fick stor uppmärksamhet samtidigt som man minskade på importen från USA. Men redan under 60-talet var amerikansktillverkade jeans tillbaka på vår marknad och ett märke som blev mycket populärt var Lee. Företaget kommer från Salina i Kansas och de första jeansen lanserades inte så förfärligt långt efter Levi’s, som förstås var de första jeansen som fanns. Mannen bakom storindustrin VF Corporation var Henry David Lee.

Emelle Lee är en modell i graciös tappning som för tankarna till vintage. Denna modell har smala lår med lite vidare vader, den sortens skärning som kallas bootcut för att man ska kunna få byxan över stövelskaften. Bootcutmodellen kommer och går precis som de flesta andra jeansmodeller och skärningar, men är högsta modet just nu.

För den som vill ha en mer löst sittande byxa kan modellen Marion Straight kanske passa. De sägs bygga på Lees klassiska bas som inte är för tätsittande men som ändå ger en smal look. Denna ligger i undre prisklassen på Lee jeans som normalt ligger mellan 800 kronor och tusenlappen i Sverige.

Lee-jeansen presenteras i olika nyanser från mörka ner till ganska ljusa. En ljus byxa för män är Cash. Den kostar runt tusenlappen i de flesta affärer som säljer Lee-jeans. Jeansen har hög midja som konstrasteras mot smala vader. Den sägs vara modern och kaxig, och tanken är att den ska passa de flesta. För de yngre killarna skall jeansen nuförtiden korva sig från låren och neråt. För detta mode har Lee en byxa som heter Dixon ”Chopped Pad”. För barn upp till 8 år har man satt resårband i linningen och tryckknapp för stängningen i byxorna för att göra av- och påklädning enklare för såväl barn som föräldrar.

Cheap Monday

Cheap Monday är ett svenskt klädmärke som numer ägs av H&M. De distribuerar också till andra återförsäljare över Europa. Tidigare såldes Cheap Monday endast i dess egen butik Weekday. Den linje Cheap Monday i det närmaste konsekvent har valt i sin jeans-serie är tajt, tajt och så finns det några modeller som är ännu tajtare. Exempelvis är Tight remark red en vinröd byxa som smiter hårt åt och även är smal neråt foten, det vill säga den är skapad i stuprörsmodell. Det finns dock några få avvikelser från den tajta linjen, exempelvis finns det en modell med korta ben som är ganska vida från höft ner till vad.

Cheap Monday är en lågprisvariant inom jeanssfären. Deras byxor ligger normalt något under Crocker i pris. Man kan hitta Cheap Monday-priser ner till strax under tre hundralappar för ett par jeans. En byxa i den lägre prisklassen är Cheap Monday Second Skin med hög midja och i mörk färg. Lappade tighta jeans i vardagsvanlig färg kunde man hitta hos nätshoppen Nelly för 289 kronor.

Levi’s

Men ingen uppräkning av jeansmärken med självaktning kan undgå att ta upp Levi’s. De klassiska jeansen, de som var först. Den första modellen hette 501 och står sig ännu. Naturligtvis finns det många nya modeller och Levi’s är en enorm industri. Men man säljer fortfarande den ursprungliga modellen 501® ORIGINAL. Levi’s förnyar utbudet genom att lägga till nya storlekar och färger, men visst är det fantastiskt att vi fortfarande älskar de gamla 501:orna!

Så här säger Levi’s själva om modellen: En över hundra år ung passform som förkroppsligar hållbarhet, exemplifierar hantverk och symboliserar uppror.”

Levi’s produkter finns nuförtiden för kvinnor och för barn såväl som för män. Några modeller för dam som man kan välja på i nuläget är Skinny, Leggings, Boyfriend, Straight, Boot cut, Slim och Cropped length.  Boyfriend avser en modell som är designad med avsmalnande smala ben och går att vika upp så att de fungerar tillsammans med exempelvis high tops eller högklackat.