Trasiga jeans och framtida modeller

trasiga-jeansIdag är det mycket vanligt att finna trasiga jeans i modebutiker. Man kan få betala en hel del för en byxa som slitits ut för att ge ett trasigt och slitet intryck. Att behandla jeans är inget nytt och stentvättade jeans var länge populära. De fick sitt utseende genom att man behandlade tyget med stenar. Den här processen visade sig dock vara hälsovådlig för de som utförde arbetet. Folk har till och med dött på grund av arbete med den här typen av behandling av jeans! Då det svenska projektet Fair Trade undersökte hur medvetna textilföretag var om dessa faror så insåg man att få verkligen insåg farorna med stentvätt. Projektet ledde dock till bättre insikt och att fler företag beslutade sig för att lägga ner den farliga produktionen av stentvättade jeans.

Om trasiga jeans kommer att vara på modet under de kommande decennierna kan förstås ifrågasättas. Dagens ungdomar tycks acceptera att använda jeans liksom Mamma och Pappa, men nya trender och detaljer gör att den klassiska byxan hela tiden får nya uttryck. Dessutom tillverkas det ju andra viktiga plagg av jeans och jeansjackan har även den haft en viktig roll under jeansens historia som arbetsplagg och modesymbol.

En sak är säker, jeansen historia tycks inte få något slut för folk älskar sina jeans. Man kan fråga vem som helst om vilket plagg de inte kan klara sig utan och svaret blir med stor sannolikhet: mina jeans! Jeans är sköna och slitstarka och de går att använda till olika slags toppar, skjortor och tröjor. Med jeans kan man se sportig, elegant och avslappnad ut. Folk som jobbar med slitsamma arbeten använder fortfarande jeans just för att de är så praktiska. Då de kommer hem från jobbet byter de till jeans som inte nöts ut. Andra betalar dyra pengar för att köpa jeans som ser ut som om de använts på en byggarbetsplats under ett års tid. Jeans är en historisk byxa som även följer med oss in i framtiden.

Även om nya koncept och idéer introducerats så ändras inte formspråket för jeans alltför mycket. Det betyder att man bör spara sina jeans trots att det nu är populärt med en annan färg och modell. Om 20 år är de coola igen och även om man själv inte känner för att bära jeans som pensionär så kommer de helt klart att efterfrågas av barn och barnbarn!